Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov

AHA (Akne)

Fruktsyrer kalles også alfa-hydroksysyrer (forkortes AHA etter engelsk Alpha Hydroxy Acid) og kan være både naturlig forekommende eller i syntetisk form. De mest brukte former for AHAs er glykolsyre og melkesyre1. Deres virkningsmekanisme på huden er å redusere inflammasjon og fjerne døde hudceller ved å løsne opp bindingene mellom hudcellene2. Denne eksfolierende effekten er gunstig ved akne, hvor døde hudceller akkumulerer og tilstopper porene, førende til hudormer og kviser. AHAs kalles også for kjemiske eksfoliatorer. Den eksfolierende effekten stimulerer dessuten til cellefornyelse, så du får et tykkere lag med levende hudceller og huden blir glattere og fyldigere, porer fremstår mindre og arr blir mindre tydelige.

Hva sier vitenskapen?

Beviskategori: A

Forskning viser at å bruke renseprodukter som inneholder AHAs har en gunstig effekt på hud med tendens til akne. En studie rapporterte at et renseprodukt med en pH på 4 inneholdende glykolsyre forbedret mild akne når produktet ble brukt to ganger daglig i 6 uker3. En annen studie med 120 pasienter viste en signifikant positiv effekt etter 45 dager, ved bruk av 10 % glykolsyre som eneste behandling. Hos alle pasientene i studien sås en signifikant bedre effekt sammenlignet med kontrollgruppen, som brukte renseprodukter uten alfa-hydroksysyrer4.

En nylig publisert studie viste god effekt ved bruk at AHA-produkter som en del av et 3-trinns behandlingsregime for akne (kombinert med andre aktive ingredienser som benzoylperoksid). 90 % av aknepasientene (12-35 år) med mild til moderat akne opplevde forbedring i deres akne etter 6 uker5.

Når du bruker produkter med AHAs bør du være oppmerksom på solen. Forskning viser en økt følsomhet for UVB-stråler ved kontinuerlig bruk av 10 % glykolsyre, men denne effekten reverseres innenfor en uke etter opphørt behandling6.

Konsentrasjonen av en ingrediens er viktig for ingrediensens effekt, og produkter som inneholder den samme ingrediensen har derfor ikke nødvendigvis den samme effekten som beskrives i de ovennevnte studiene.

Oppdatert: juli, 2017

References

1Int J Cosmet Sci. 2015

2Clin Cosmet Investig Dermatol. 2013

3J Cosmet Dermatol. 2014

4J Cosmet Dermatol. 2011

5Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017

6Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2003