Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov

Benzoyl Peroxide (Akne)

Benzoylperoksid er et stoff som lages fra hydrogenperoksid og benzoylklorid. Stoffet er kjent for å effektivt drepe de bakteriene som forårsaker akne, og fjerner samtidig overflødig olje og døde hudceller1,2. Benzoyl kan derfor brukes ved både hudormer og kviser. Før man benytter et produkt som inneholder benzoylperoksid for første gang bør man påføre produktet på et mindre område i et par dager for å se om det forårsaker hudirritasjon. Det er ikke uvanlig å oppleve rødme og lett flassing av huden i starten av behandlingen, men dette forsvinner som regel etter noe tid3. Benzoylperoksid kan også øke hudens følsomhet for sollys og man bør derfor være ekstra påpasselig i solen. Man skal dessuten være klar over at benzoylperoksin kan bleke hår og klær.

Hva sier vitenskapen?

Beviskategori: A

Studier viser at benzoylperoksid har en anti-bakteriell effekt (spesifikt mot de bakteriene som foårsaker akne) og en mild anti-inflammatorisk effekt4. Eldre studier viser at 5 % benzoylperoksid har samme reduserende effekt på alvorlighetsgraden av akne sammenlignet med kremer inneholdende antibiotika som clindamycin5 og erythromycin6, som er standardbehandlingen for akne.

Benzoylperoksid virker til å fungere best i kombinasjon med andre aktive ingredienser som azelainsyre7.

Konsentrasjonen av benzoylperoksid i produkter varierer typisk fra 2,5% til 10%, og styrken man skal velge avhenger av det området på kroppen som skal behandles. Konsentrasjoner på mindre enn 5% kan brukes på ansiktet, mens høyere konsentrasjoner er generelt forbeholdt anvendelse på brystet og ryggen8. Generelt anbefales vannbaserte produkter med lavere konsentrasjoner (f.eks 2,5-5%) til personer med sensitiv hud9.

Konsentrasjonen av en ingrediens er viktig for ingrediensens effekt, og produkter som inneholder den samme ingrediensen har derfor ikke nødvendigvis den samme effekten som beskrives i de ovennevnte studiene.

Oppdatert: juli, 2017

References

1JAm Acad Dermatol. 2016

2Clin Cosmet Investig Dermatol. 2017

3British National Formulary 68th Edition 2014

4Cutis. 2008

5Br J Dermatol. 1988

6Br J Dermatol. 1983

7J Am Acad Dermatol. 2000