Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov

Ceramides (Eksem)

Ceramider er en type lipider (fettstoffer) som finnes i høye konsentrasjoner i hudceller, og som bidrar til hudens fuktighetsbalanse og integritet1. Det finnes flere forskjellige typer ceramider, som sammen med kolesterol og frie fettsyrer utgjør lipidmatrisen som omringer de øverste hudcellene. Lipidmatrisen fungerer som en viktig hudbarriere. Lipidmatrisen er den eneste sammenhengende substansen igjennom de øverste hudlagene og er derfor viktig for absorpsjonen av aktive ingredienser i kremer og hudprodukter2. Hud med utilstrekkelige mengder ceramider har et forøket vanntap via hudoverflaten, og huden blir derfor tørr med økt permeabilitet for irritanter og allergener3, som kan forverre hudsymptomene.

Hva sier vitenskapen?

Beviskategori: A

Sammenlignet med frisk hud er mengden ceramider i det øverste hudlaget redusert ved atopisk eksem (atopisk dermatitt)4,5. En studie undersøkte behandling av atopisk eksem hos både voksne og barn med en hudrens og en fuktighetskrem inneholdende ceramider to ganger daglig i 6 uker. Dette ga en reduksjon i alvorlighetsgrad og kløe sammenlignet med før behandlingen6. Disse resultatene understøttes av en laboratoriestudie som fant at mennesker med eksem har et karakteristisk mønster for visse immunmodulatorer (f.eks Th2), førende til reduserte mengder ceramider i det øverste hudlaget. Forfatterne foreslår dette som en av årsakene til nedsatt barrierefunksjon i huden når immunsystemet aktiveres7.

Konsentrasjonen av en ingrediens er viktig for ingrediensens effekt, og produkter som inneholder den samme ingrediensen har derfor ikke nødvendigvis den samme effekten som beskrives i de ovennevnte studiene.

Oppdatert: juli, 2017

References

1Skin Therapy Lett. 2014

2Skin Pharmacol Physiol. 2015

3Skin Therapy Lett. 2014

4Contact Dermatitis. 2013

5Skin Pharmacol Physiol. 2015

6Cutis. 2014

7J Dermatol Sci. 2012