Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov

Ceramides (Psoriasis)

Ceramider er en type lipider (fettstoffer) som finnes i høye konsentrasjoner i hudceller, og som bidrar til hudens fuktighetsbalanse og integritet1. Det finnes flere forskjellige typer ceramider, som sammen med kolesterol og frie fettsyrer utgjør lipidmatrisen som omringer de øverste hudcellene. Lipidmatrisen fungerer som en viktig hudbarriere. Lipidmatrisen er den eneste sammenhengende substansen igjennom de øverste hudlagene og er derfor viktig for absorpsjonen av aktive ingredienser i kremer og hudprodukter2. Hud med utilstrekkelige mengder ceramider har et forøket vanntap via hudoverflaten, og huden blir derfor tørr med økt permeabilitet for irritanter og allergener3, som kan forverre hudsymptomene.

Hva sier vitenskapen?

Beviskategori: A

Produksjonen av ceramider er nedsatt i hudlesjoner ved psoriasis, som kompromitterer strukturen i huden og fører til dysfunksjon av hudbarrieren3 (som betyr at vann lettere fordamper fra huden). En nylig studie undersøkte effekten av en fuktighetskrem inneholdende ceramider, som ble brukt som en tilleggsbehandling for plakkpsoriasis i en 8 ukers periode. Resultatene av studien viste at kremen reduserte alvorlighetsgraden av psoriasis sammenlignet med en kontrollgruppe som ikke brukte krem med ceramider. Dessuten fant man at kontinuerlig bruk av ceramider over et helt år ga færre tilbakefall sammenlignet med kontrollgruppen5.

Konsentrasjonen av en ingrediens er viktig for ingrediensens effekt, og produkter som inneholder den samme ingrediensen har derfor ikke nødvendigvis den samme effekten som beskrives i de ovennevnte studiene.

Oppdatert: juli, 2017

References

1Skin Therapy Lett. 2014

2Skin Pharmacol Physiol. 2015

3Eur J Dermatol. 2014

4Am J Clin Dermatol. 2003

5Dermatol Ther. 2015