Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov

Ceramides (Tørr hud)

Ceramider er en type lipider (fettstoffer) som finnes i høye konsentrasjoner i hudceller, og som bidrar til hudens fuktighetsbalanse og integritet1. Det finnes flere forskjellige typer ceramider, som sammen med kolesterol og frie fettsyrer utgjør lipidmatrisen som omringer de øverste hudcellene. Lipidmatrisen fungerer som en viktig hudbarriere. Lipidmatrisen er den eneste sammenhengende substansen igjennom de øverste hudlagene og er derfor viktig for absorpsjonen av aktive ingredienser i kremer og hudprodukter2. Hud med utilstrekkelige mengder ceramider har et forøket vanntap via hudoverflaten, og huden blir derfor tørr med økt permeabilitet for irritanter og allergener, som kan forverre hudsymptomene1,4.

Hva sier vitenskapen?

Beviskategori: A

HelloSkin’s eksperter har vært ute av stand til å finne vitenskapelig data eller kliniske forsøk relatert til bruk av ceramider hos mennesker med tørr hud (xerose). Derimot vet man at hudens produksjon av ceramider er redusert ved psoriasis, noe som forstyrrer hudstrukturen og fører til dysfunksjon av hudbarrieren3.

I en fersk studie ble en fuktighetsgiver med ceramider brukt som en tilleggsbehandling for plakkpsoriasis i 8 uker. Resultatene av studien viste at å bruke en fuktighetsgiver med ceramider førte til ytterligere reduksjon av alvorlighetsgraden av psoriasis og spredning av psoriasislesjoner, sammenlignet med dem som ikke brukte ceramider som tilleggsbehandling. Videre fant man at kontinuerlig bruk av ceramider i et år ga færre perioder med forverringer sammenlignet med kontrollgruppen5.

Disse resultatene støtter ceramiders rolle som en viktig komponent for hudens helse og barrierefunksjon hos mennesker med psoriasis, og effekten er med stor sannsynlighet like viktig hos mennesker med tørr hud.

Konsentrasjonen av en ingrediens er viktig for ingrediensens effekt, og produkter som inneholder den samme ingrediensen har derfor ikke nødvendigvis den samme effekten som beskrives i de ovennevnte studiene.

Oppdatert: juli, 2017

References

1Skin Therapy Lett. 2014

2Skin Pharmacol Physiol. 2015

3Eur J Dermatol. 2014

4Am J Clin Dermatol. 2003

5Dermatol Ther. 2015