Cetearyl Alcohol (Tørr hud)

Cetostearylalkohol (også kalt cetearylakohol) er en blanding av cetylalkohol og stearylakohol, og er en såkalt fettalkohol. Stoffet blir brukt til å mykgjøre, fremheve tekstur, stabilisere skum og som et bærermolekyl for andre ingredienser. Det finnes både i naturlige former, for eksempel fettalkohol fra kokosnøtter, og det kan lages syntetisk. Kosmetiske produkter som er markert med «uten alkohol» er tillatt å inneholde cetostearylalkohol, da cetostearylalkohols effekt på huden er meget forskjellig fra hudirriterende alkoholer.

Hva sier vitenskapen?

Beviskategori: C

Cetostearylalkohol er kjent for sin gunstige effekt på hudbarrieren og fuktighetsbalansen. HelloSkin’s eksperter har fremhevet to studier vedrørende cetostearylalkohols effekt på tørr hud.

Grunnet cetostearylalkohols innhold av fettsyrer virker det som en mykgjører i hudpleieprodukter, og fungerer ved å minske vanntapet fra hudoverflaten.

Et in vitro forsøk har dessuten vist at cetostearylalkohol kan bli oksidert til palmitinsyre i spesialiserte celler (av enzymet NAD+ oksidoreduktase i humane fibroblaster)1. Den palmitinsyren som dannes kan mulig vis bli en del av hudens naturlige barriere, da palmitinsyre er en kjent komponent i hudens øverste lag (stratum corneum). Det er derfor foreslått at cetostearylalkohol indirekte øker barrierefunksjonen og dermed hydreringen av huden. En studie undersøkte bivirkninger i form av brennende følelse og svie ved applikasjon av mykgjørere på hudlesjoner, og fant at cetostearylalkohol fremprovoserte veldig få bivirkninger. Dette er av stor betydning da pasienter med tørr hud av ulike årsaker ofte opplever økende irritasjon ved regelmessig bruk av hudpleieprodukter, grunnet nedsatt barrierefunksjon over tid2.

Konsentrasjonen av en ingrediens er viktig for ingrediensens effekt, og produkter som inneholder den samme ingrediensen har derfor ikke nødvendigvis den samme effekten som beskrives i de ovennevnte studiene.

Oppdatert: juli, 2017

References

1J Biol Chem. 1987

2Cutis. 2013