Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov

Niacinamide (Akne)

Niacinamide (også kjent som vitamin B3 og nikotinamid) er et av de åtte vannløselige B-vitaminene. Niacinamide er gunstig i behandlingen av akne, da vitaminet reduserer produksjonen av sebum fra talgkjertlene i huden1. Sebum er en oljete, voksaktig substans som tetter igjen porer og fører til dannelse av urenheter. Niacinamide har dessuten antiinflammatoriske egenskaper, som demper den betennelsen som oppstår ved akne2.

Hva sier vitenskapen?

Beviskategori: A

Studier viser at niacinamide kan være gunstig for mennesker med akne. En studie viste at effekten av 5% niacinamide kan sammenlignes med effekten av reseptpliktig antibiotika (2% clindamycin), som er standardbehandlingen ved mild til moderat akne. Samme studie konkluderte med at en gel med 5% niacinamide ikke er assosiert med bivirkninger3. En annen studie viste at en 4% niacinamide gel var signifikant mer effektivt ved fet hud enn ved ikke-fet hud, mens det motsatte gjaldt ved en 1% clindamycin gel4.

Konsentrasjonen av en ingrediens er viktig for ingrediensens effekt, og produkter som inneholder den samme ingrediensen har derfor ikke nødvendigvis den samme effekten som beskrives i de ovennevnte studiene.

Oppdatert: juli, 2017

References

1Clin Exp Dermatol. 2017

2Nurse Pract. 2013

3J Res Med Sci. 2013

4J Dermatol. 2013