Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov

Palmitic Acid (Psoriasis)

Palmitinsyre er en av de vanligste mettede fettsyrene i nesten alle levende organismer. I kommersielle produkter brukes som regel palmitinsyre utvunnet fra planter, spesielt fra frukten av oljepalmer, som er årsaken til navnet. Palmitinsyre blir brukt i en lang rekke produkter, blant annet i vaskemidler, såper, renseprodukter og som surfaktant, og blir brukt i skjønnhetsprodukter til mange forskjellige formål, blant annet som duftstoff og som mykgjører. Studier har vist at mengden palmitinsyre er redusert med opp til 56 % i aldrende hud sammenlignet med ung og frisk hud, som resulterer i redusert elastisitet.

Hva sier vitenskapen?

Beviskategori: C

HelloSkin’s eksperter har vært ute av stand til å finne vitenskapelig data eller kliniske forsøk vedrørende bruk av palmitinsyre hos mennesker med tørr hud (xerosis). Ikke desto mindre vet man at marulaolje, som inneholder 15,3% palmitinsyre, har fuktighetsgivende, hydrerende og okklusive egenskaper1, egenskaper som er gunstig ved behandling av psoriasis. Palmitinsyre har dessuten evnen til å trenge igjennom fettstoffene og fylle tomrom i de ytre hudlagene, som gjør huden mer elastisk og reduserer kløe og andre symptomer som ses ved tørr hud.

Konsentrasjonen av en ingrediens er viktig for ingrediensens effekt, og produkter som inneholder den samme ingrediensen har derfor ikke nødvendigvis den samme effekten som beskrives i de ovennevnte studiene.

Oppdatert: juli, 2017

References

1J Ethnopharmacol. 2015