Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov

Petrolatum (Eksem)

Petrolatum (inkludert hvit og gul vaselin) er en delvis flytende, voksaktig, gul/hvit blanding av mikrokrystallinsk voks og mineralolje, utvunnet fra råolje. Petrolatum har blitt brukt i mer enn 100 år som en sårhelende salve. Den gunstige effekten av petrolatum skyldes primær at det danner en lipidbarriere på hudoverflaten (okklusjon), som fanger vannet i huden og begrenser vanntapet. Det er mulig at petrolatum også kan penetrere igjennom de øverste hudlagene og fylle tomrom mellom de ytterste døde hudcellene.

Hva sier vitenskapen?

Beviskategori: A

En svekket hudbarriere og økt mottakelighet for sekundære bakterielle infeksjoner i huden er noen av de karakteristiske funnene man ser ved atopisk dermatit. Studier har vist at å bruke produkter med petrolatum kan være gunstig for mennesker med eksem. Behandling med en petrolatumbasert mykgjører tre ganger daglig i tre uker er like effektivt som to reseptpliktige fuktighetskremer hos barn med atopisk eksem2. I denne studien hadde barna mild til moderat eksem, og brukte ingen andre behandlingsformer i forsøksperioden. Et interessant funn ble gjort i en nylig studie på mennesker med atopisk dermatit, hvor man så at applikasjon av petrolatum kan påvirke antimikrobielle peptider, og øke produksjonen av komponenter som er viktig for hudbarrieren, som filaggrin1.

Konsentrasjonen av en ingrediens er viktig for ingrediensens effekt, og produkter som inneholder den samme ingrediensen har derfor ikke nødvendigvis den samme effekten som beskrives i de ovennevnte studiene.

Oppdatert: juli, 2017

References

1[Skin Therapy Lett. 2014

2[J Drugs Dermatol. 2011

3[J Allergy Clin Immunol. 2016