Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov

Petrolatum (Tørr hud)

Petrolatum (inkludert hvit og gul vaselin) er en delvis flytende, voksaktig, gul/hvit blanding av mikrokrystallinsk voks og mineralolje, utvunnet fra råolje. Petrolatum har blitt brukt i mer enn 100 år som en sårhelende salve. Den gunstige effekten av petrolatum skyldes primær at det danner en lipidbarriere på hudoverflaten (okklusjon), som fanger vannet i huden og begrenser vanntapet. Det er mulig at petrolatum også kan penetrere igjennom de øverste hudlagene og fylle tomrom mellom de ytterste døde hudcellene.

Hva sier vitenskapen?

Beviskategori: B

HelloSkin’s eksperter har vært ute av stand til å finne vitenskapelig data eller kliniske forsøk vedrørende bruk av petrolatum hos mennesker med tørr hud (xerosis).

Petrolatum fungerer som en mykgjører i hudpleieprodukter, og reduserer fordampning av vann fra hudoverflaten1. I en studie med 220 nyfødte barn, 37 av dem med atopisk eksem og 186 friske, fant man at applikasjon med petrolatum fire ganger daglig i 2 dager forbedret hydreringsgraden i huden fra 2% til 7%2. Man regner dessuten med at petrolatum har evnen til å redusere fine linjer forårsaket av dehydrering3, og dermed gir huden et glattere utseende. HelloSkin’s eksperter har vært ute av stand til å finne publisert forskning som støtter denne påstanden.

Konsentrasjonen av en ingrediens er viktig for ingrediensens effekt, og produkter som inneholder den samme ingrediensen har derfor ikke nødvendigvis den samme effekten som beskrives i de ovennevnte studiene.

Oppdatert: juli, 2017

References

1Skin Therapy Lett. 2005

2J Dermatol. 2007

3Dermatol Ther. 2012