Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov

Propylene Glycol (Eksem)

Propylenglykol er en form for alkohol, som fungerer som en hudbalsam, en viskositet-senkende agent, et løsemiddel, og som et duftstoff i kosmetikk. Propylenglykol har fuktighetsgivende egenskaper. Det danner et hygroskopisk lag på huden som bevarer fuktigheten ved å danne en barriere som forhindrer fordampning av vann fra overflaten. Men mener dessuten at propylenglykol tiltrekker vann til de øverste hudlagene, som forklarer hvorfor man ser en midlertidig svulming av disse lagene etter applikasjon. Det bidrar også til å forbedre de okklusive egenskapene til spesialiserte formuleringer som kalles NLC, ved å redusere vanntapet fra hudoverflaten, også kjent som transepidermalt vanntap (TEWL, fra eng. Transepithelial Water Loss).

Hva sier vitenskapen?

Beviskategori: A

En studie med mennesker diagnostisert med mild atopisk dermatit, viste at en krem med en høy konsentrasjon av propylenglykol (20%) var like effektiv til å redusere kløe og tørr hud (flassing, grov hud, rødme) på leggene som en kontrollkrem (4% karbamid)1. Etter applikasjon av fuktighetskremene to ganger daglig i to uker, ble det rapportert en bedring av symptomene fra både deltakerne og observatørene i studien. Begge behandlingene var like effektive.

Konsentrasjonen av en ingrediens er viktig for ingrediensens effekt, og produkter som inneholder den samme ingrediensen har derfor ikke nødvendigvis den samme effekten som beskrives i de ovennevnte studiene.

Oppdatert: juli, 2017

References

1Acta Derm Venereol. 2009