Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov

Retinol (Akne)

Retinol er et derivat av A-vitamin og brukes som ingrediens i mange reseptfrie og kosmetiske produkter. Lokale retinoider (A-vitaminsyrer) er veletablerte og effektive i behandlingen av alle former for akne, men grunnet den kraftige effekten og risikoen hudirritasjon, kreves resept for disse behandlingene. Retinol blir omdannet til A-vitaminsyre i huden og har lignende effekt som A-vitaminsyrer, men er mindre potente.

Hva sier vitenskapen?

Beviskategori: B

Retinoider normaliserer flere cellulære prosesser i huden ved å påvirke produksjonen og utviklingen av hudcellene, og reduserer tilstopping av porene. Tilstopping av porene med døde hudceller fører til (som en av flere prosesser) utvikling av kviser og hudormer. Man sier derfor at retinoider er non-komedogene, som betyr at de har en eksfolierende effekt og reduserer inflammasjon i huden1.

HelloSkin’s eksperter har vært ute av stand til å finne vitenskapelig data eller kliniske forsøk som sammenligner effekten av retinoider og retinol hos pasienter med akne. Imidlertid har en nylig studie sammenlignet effekten av retinol og retinoider i behandling av rynker, og funnet at effekten av behandlingene på huden er den samme2. Studier viser at lokale retinoider reduserer antall aknelesjoner og gir en signifikant bedring i alvorlighetsgraden av akne3. Det mangler imidlertid vitenskapelig data vedrørende effekten av retinol sammenlignet med retinoider ved akne. Retinol øker hudens følsomhet for solen4.

Konsentrasjonen av en ingrediens er viktig for ingrediensens effekt, og produkter som inneholder den samme ingrediensen har derfor ikke nødvendigvis den samme effekten som beskrives i de ovennevnte studiene.

Oppdatert: juli, 2017

References

1J Dtsch Dermatol Ges. 2008

2J Cosmet Dermatol. 2016

3Semin Cutan Med Surg. 2016

4J Am Acad Dermatol. 2016