Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov

Salicylic Acid (Psoriasis)

Salisylsyre er en ‘beta-hydroksysyre’ (BHA) som er gunstig ved psoriasis grunnet dets antiiflammatoriske og eksfolierende egenskaper. Salisylsyre har evnen til å nedbryte strukturene som holder cellene i de øverste hudlagene sammen. Dette fører til en eksfoliering (kjent som en komedolytisk effekt) som forhindrer at døde hudceller tilstopper porene og reduserer dannelsen av psoriasisplakk.

Hva sier vitenskapen?

Beviskategori: A

Salisylsyre er en organisk syre som har blitt brukt i behandlingen av psoriasis i mange år. Salisylsyre blir brukt som en keratolytisk agent, som betyr at at det har en eksfolierende effekt. Keratolysen skyldes en oppløsning av den ekstracellulære matriksen og bløtgjørelse av de øverste hudlagene (stratum corneum)1. Dette fører til at hudskjell ved psoriasis flasser av og plakkene blir mykere2, og reduserer opphopning av skjell på huden. Denne effekten oppnår ved konsentrasjoner opp til 6%, mens høyere konsentrasjoner kan være vevsødeleggende [Fitzpatrick's Dermatology In General Medicine 6th edition, 2003]. Data vedrørende bruk av salisylsyre alene på psoriasisplakk er begrenset.

På grunn av den keratolytiske effekten blir salisylsyre noen ganger brukt som en tilleggsbehandling, da man mener at dette øker absorpsjonen av andre topikale behandlinger2. For eksempel har man sett at en kombinasjonsbehandling med salisylsyre og binyrebarkhormon i tre uker er mer effektivt enn binyrebarkhormon alene hos mennesker med moderat plakkpsoriasis3.

Konsentrasjonen av en ingrediens er viktig for ingrediensens effekt, og produkter som inneholder den samme ingrediensen har derfor ikke nødvendigvis den samme effekten som beskrives i de ovennevnte studiene.

Oppdatert: juli, 2017

References

1Fitzpatrick's Dermatology In General Medicine 6th ed. 2003

2J Am Acad Dermatol. 2009

3J Eur Acad Dermatol Venereol. 2009