Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov

Urea (Tørr hud)

Karbamid (også kjent som urinstoff, urea) er et viktig komponent i de øverste hudlagene, og hjelper sunn hud med å bevare fuktigheten ved å tiltrekke og binde vann, som en av hudens naturlige fuktighetsgivende faktorer1. Visse hudlidelser fører til en svekket hudbarriere, som øker vanntapet fra hudoverflaten og forverrer symptomene. Karbamid har både fuktighetsgivende og keratolytiske (oppløser forbindelsene mellom hudcellene) egenskaper, som betyr at karbamid kan brukes til behandling av både tørr og flassende hud.

Hva sier vitenskapen?

Beviskategori: B

Hos pasienter med psoriasis, en hudsykdom som blant annet gir tørr hud, har man sett at topikal applikasjon av karbamid øker vanninnholdet i huden, og reduserer vanntapet fra hudoverflaten2. Karbamid i en konsentrasjon på 10% har blitt vist å gi en større reduksjon i flassing og rødme i psoriasisplakk, sammenlignet med en lignende krem uten karbamid3. Ved konsentrasjoner over 10% kan karbamid bidra til å nedbryte det øverste laget av huden og redusere tykkelsen på plakkene. Karbamid i konsentrasjoner under 10 % fungerer primær ved å tiltrekke og binde vann, som gir fuktighet til de øverste hudlagene.

Visse hudsykdommer fører til en svekket hudbarriere, som øker vanntapet fra hudoverflaten og forverrer symptomene4. Nylig har det blitt foreslått at karbamid kan påvirke ekspresjonen av gener involvert i funksjonen av hudbarrieren og forsvaret mot mikrober5.

Konsentrasjonen av en ingrediens er viktig for ingrediensens effekt, og produkter som inneholder den samme ingrediensen har derfor ikke nødvendigvis den samme effekten som beskrives i de ovennevnte studiene.

Oppdatert: juli, 2017

References

1J Drugs Dermatol. 2016

2Dermatology online journal, 2003

3Acta Derm Venereol. 1996

4Am J Clin Dermatol. 2003

5J Invest Dermatol. 2012