Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov
Tilbake til oversikt
5 råd til å handtere psoriasis om sommeren

Mange folk med psoriasis merker, at deres psoriasis forbedres om sommeren. I 2015 bekreftet en dermatologisk studie at personer med psoriasis synes å ha mindre psoriasis om sommeren. Man har lurt på om det naturlige ultrafiolette lyset (sollys) man ofte får mer av om sommeren, er hovedårsaken til forbedringen. Det ultrafiolette lyset virker immunmodulerende på huden, noe som i dette tilfellet betyr at det undertrykker hudens immunceller. Medisinsk lysterapi har i mange år blitt brukt til å behandle psoriasis.

En faktor som også kan inkluderes er at sommeren vanligvis også er den tiden folk går på ferie og nyter livet ute. Man vet at avslappende aktiviteter kan redusere utbrudd som utløses av stress.

Selv om symptomene ofte reduseres i sommermånedene, er psoriasis fortsatt en kronisk tilstand, og du bør opprettholde din daglige hudpleie. Personer med psoriasis bør også huske på at skader som solbrenthet kan forårsake et utbrudd. Her er 5 tips som kan hjelpe deg med å håndtere symptomene dine i det varme været:

 1. Ut i solen. Noen leger anbefaler pasienter med psoriasis å starte soling roligt opp med 5 minutter om dagen og senere øke gradvis til 10-15 minutter om dagen. Pass på at du bruker solkrem på hele kroppen, bortsett fra de områdene som er berørt av psoriasis. Men hvis du må være i solen i mer enn 15 minutter, bør du fortsatt smøre solkrem på dine områder med psoriasis.
  Snakk med legen din om nettopp tilstand av psoriasis før du går ut i solen. Noen medisiner mot psoriasis, som topical coal tar og systemisk Acitretin, kan nemlig gjøre deg mer følsom overfor solens stråler.
 2. Beskytt deg mot å bli solbrent. Solbrenthet skader huden og, for noen mennesker, skaper det base for psoriasisutbrudd (dette kalles også Koebner-fenomenet)
  Slik unngår du solbrenthet: Bruk en høy PSF når du er i solen. Velg merker spesielt laget for sensitiv hud og som beskytter mot UVA og UVB (se HelloSkins anbefalinger om solkrem for personer med psoriasis her). Beskytt hodebunnen og ansiktet med en lue, gå kun i lette og løse klær, og unngå alltid å være i solen i lange perioder.
  Det er veldig viktig at du unngår for mye sol og solbrehtheter for å unngå hudskade/hudaldring samt typer av hudkreft.
 3. Bruk fuktighetskrem. Påfør fuktighetskrem ofte og bruk større mengder etter at du har vært i solen, svømmet eller vært i et rom med aircondition i lang tid. Hvis du har svømmet i saltvann eller i klorvann, er det en god ide å dusje etterpå og deretter bruke fuktighetskrem
 4. Beskytt huden din mot insektbitt. Insektbitt kan ses som et hudtrauma og forårsaker i noen tillfeller psoriasisutbrudd. Bruk et insektmiddel når du er ute.
 5. Gå i lette, løse klær i naturlige fibre. Det er mindre sannsynlig at bomull og andre lette stoffer vil irritere huden eller overopphete deg.

 

REFERANSER: 
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0190962215017405 
https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/faqs/weather

 

 

Forrige innlegg Neste innlegg