Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov
Tilbake til oversikt
Håndtering av eksem: Bryt den onde klø-pille-klø syklusen

Bruk fuktighetskrem

For å få kontroll over kløe grunnet eksem, må du først og fremst tilføre huden fuktighet, f.eks. ved å bruke mykgjørende kremer eller lotions egnet til eksemhud. Forskning har vist at mennesker med atopisk eksem ofte har en nedsatt funksjon av den naturlige barrieren i huden, som gjør at f.eks. allergener kan trenge inn lettere og forårsake kløe. Hvis du sørger for at huden din er velhydrert, kan du hjelpe med å styrke barrierefunksjonen. Du må tilføre fuktighet ofte, spesielt etter en dusj eller et bad.

Kalde omslag

Kalde omslag er veldig effektive til å roe ned kløende hud. Legg f.eks. en ispose inn i et tynt håndkle så du unngår frostskader på huden, og hold deretter pakken mot huden i et par minutter for å lindre kløen.

Velg løstsittende klær og behagelige tekstiler

Når du velger klær bør du unngå materialer som klør og kan irritere huden, som nylon og ull; bomull og bomullsblandede materialer er velegnede til å holde huden din kjølig, og de er mindre irriterende. Løstsittende klær er mindre tilbøyelig til å fremkalle svette og gir mindre friksjon mot huden, som dermed reduserer kløe.

Klipp neglene dine

Det er en god ide å klippe og file neglene dine, så du ikke fristes til å klø huden. Hvis du klør under søvn om natten, kan tynne bomullshansker forhindre at du skader huden din.

Hold deg avkjølt om natten

Kløe kan være spesielt ille om natten og utløse et utbrudd av eksem. Dette oppstår som regel fordi du er for varm. Velg kjølig sengetøy av bomull som ikke får deg til å svette, og la et vindu stå åpent når du går i seng. Skift ut nylonspysjen med en pysj av bomull og unngå tettsittende klær. Selv når det er veldig kaldt ute bør du helst ikke bruke elektriske tepper og varmeflasker.

Bryt den onde sirkelen

Hvis du følger de ovenstående rådene kan du lettere bryte den evige kløe-pille-kløe situasjonen. Hvis du opplever at eksemen har blitt verre eller hvis du virkelig har det vanskelig med å håndtere symptomene, skal du alltid kontakte en lege eller snakke med en dermatolog.

 

Forrige innlegg Neste innlegg