Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov
Tilbake til oversikt
Kan et glutenfritt diett hjelpe mot psoriasis?

National Psoriasis Foundation anslår, at hver fjerde person med psoriasis også kan være overfølsom for gluten. Det kan derfor være en god idé for personer med psoriasis å prøve en glutenfri diett i et forsøk på å lindre deres symptomer. Her kan du lese, om det kan være en fordel for deg i din behandling mot psoriasis å ekskludere glutenholdige matvarer fra kostholdet ditt.

Hva er gluten?

Gluten er et komplekst protein, som finnes i mange forskjellige kornsorter. Den finnes i bygg, rug og hvete og alle matvarer basert på disse råvarene. Mat som pasta, kjeks og brød er noen av de mest typiske kildene til gluten. Du bør dessuten være oppmerksom på at gluten også finnes i en rekke matvarer som du kanskje ikke forventer, for eksempel soyasaus, salatdressinger og til og med iskrem.

Er det en forbindelse mellom gluten og psoriasis?

EverydayHealth.com fastslår, at forholdet mellom glutenintoleranse og psoriasis ennå ikke er fullt kartlagt. Nylig forskning viser imidlertid at mange, som allerede lider av cøliaki (glutenintoleranse), sannsynligvis også har psoriasis. Noen personer med psoriasis, som ikke har cøliaki, har erfaring med at glutenholdige matvarer kan forverre symptomene deres. Det er imidlertid ennå ingen studier, som kan bevise en sammenheng mellom disse to tingene.

Kan et glutenfritt kosthold forbedre min psoriasis?

Mange, som lever med psoriasis, har på et tud om det vil hjelpe deres symptomer til å kutte gluten ut av kostholdet. Noen av disse menneskene kan ha fått blodprøver tatt hos legen for å se, om de har cøliaki. Selv om det fortsatt er svært lite vitenskapelig bevis for at det er en sammenheng mellom psoriasis og overfølsomhet mot gluten, ser mange pasienter en stor forbedring i deres hud tilstand, når de fulgte en glutenfri diett.

Faktisk viser en studie utført av Journal of Clinical Laboratory Analysis 2010, at psoriasis pasienter, som var bærere av HLA-genet CW6, som linker til psoriasis, også hadde en høyere grad av følsomhet for gluten. Gluten Free Society foreslår, at psoriasispasienter ikke kan lindre deres symptomer med vanlig medisinsk behandling, bør eksperimentere med å fjerne gluten fra kostholdet for å se, om det kommer en forbedring.

Det kan ikke være en endelig løsning for alle med psoriasis å kutte gluten helt ut av kostholdet. Men hvis du allerede vet at du er overfølsom eller allergisk mot gluten, kan du kanskje oppnå en merkbar forbedring i dine symptomer ved å spise mindre gluten.

Forrige innlegg