Prøv hudpleje skabt til dig og din huds behov
Tilbake til oversikt
Seks Triggere du bør unngå for å forhindre oppblussing av psoriasis

Det finnes ingen magiske formler når det kommer til psoriasis - det som kan påvirke én persons hud har kanskje ingen effekt på en annens.

Psoriasis forårsakes av mer enn bare genetikk; miljømessige triggere kan også ha en stor innvirkning på de daglige symptomene.

I denne artikkelen beskriver vi de vanligste triggerne du bør kjenne til, samt hvordan man håndterer dem så du lettere kan forebygge oppblussing og leve så symptomfritt som mulig.

Når årstidene skifter

Du har kanskje lagt merke til en bedring av din psoriasis i de varme sommermånedene, men nå når høsten virkelig setter inn er det viktig å optimere hudpleierutinen for å minimere risikoen for forverring.

Når været blir kaldere senkes luftfuktigheten, noe som gjør det mye lettere for fuktigheten å forsvinne fra huden. Desto mer fuktighet huden mister, jo større tendens har huden din til å bli tørr, fortykket og inflammert - derfor kan høsten og vinteren være utfordrende årstider hvis du har psoriasis.

Når været skifter er forebyggelse essensielt. Forbered deg på vintermånedene med en ekstra fuktighetsgivende hudpleierutine. Dette inkluderer en kombinasjon av produkter som samlet beroliger, mykgjør og fukter veldig tørr hud.

Hvis du synes det er vanskelig å finne de rette produktene, har teamet vårt av hudpleie-eksperter sammensatt en rekke produkter som i kombinasjon kan utgjøre en god vinterrutine til de månedene huden din krever litt ekstra.

De to fett-kremene er med til å gjenoppbygge en naturlig hudbarriere, og gjenoppretter fuktighetsbalansen. Spesialkremen Ceridal Lipogel Fettkrem består av 100 % oljer og fett, og Locobase har et fettinnhold på 70 %, hvilket gjør at de tilfører maksimalt med fuktighet til huden din. Dermalog Skin-Cure er spesielt utviklet til å beskytte huden mot kulde og frost med sitt fettinnhold på 63 %.  Faaborg Pharma krem er et lettere produkt som er velegnet til bruk i løpet av dagen, med en litt lavere fettprosent på 37 %. Husk dessuten å beskytte huden din mot unødvendig dehydrering i dusjen ved å bruke den milde Dermalog Body Wash.

Hudskader

Har du noen gang lagt merke til at psoriasisen din har en tendens til å blusse opp rundt stedene med selv de minste sår og rifter? Dette skyldes Koebners Fenomen, som rammer 1 ut av 4 personer med psoriasis.

Legene vet ikke nøyaktig hva som får huden din til å danne psoriasis-plakk når du pådrar deg hudskader, men du har kanskje opplevd at selv et nålestikk eller insektbitt kan forårsake nye forekomster av hevet, rød, flassende eller kløende hud - især i løpet av vinteren, hvor huden din naturlig er mer tørr.

Det er viktig å være oppmerksom på at oppblussing forårsaket av Koebners Fenomen også kan forekomme hvis du får en solforbrenning, en tatovering, vaksinasjon eller akupunktur, så ikke vær bekymret hvis det plutselig dukker opp nye plakk etterfølgende.

Hvis du opplever oppblussing av denne typen bør du behandle de nye plakkene nøyaktig som du pleier. Hvis du bruker topikale steroider bør du vurdere å supplere hudpleierutinen din med en fet, fuktighetsgivende krem som Faaborg Pharma Helo Krem, for å gi huden din ekstra støtte til å få utbruddet under kontroll.

Stress

Enhver form for fysisk eller mentalt stress vil få kroppen din til å reagere ved å produsere signalstoffer som forårsaker inflammasjon. Dette skjer naturlig som en del av kroppens helingsprosess, men hos personer med autoimmune sykdommer som psoriasis skjer det en overaktivering av immunsystemet, noe som kan forverre hudens tilstand.

Fysisk og mentalt stress kan utløses av flere ting, for eksempel for lite søvn, røyking eller store inntak av alkohol.

Forsøk å spise varierte måltider, få nok søvn, reduser arbeidsmengden din, tren regelmessig og benytt deg av avslapningsteknikker som meditasjon. Dessuten er det en god idé å snakke med dine nærmeste eller en medisinsk fagperson, hvis stresset blir overveldende.

Medisin

For noen mennesker kan bestemte typer medisiner, som beta-blokkere, litium (brukes til å behandle visse psykiatriske tilstander), digoxin (hjertemedisin) og malariamedisin, forårsake utbrudd av psoriasis.

Hvis du opplever en forverring av symptomene dine etter at du har begynt på en ny medisin, forhør deg med legen din om det kanskje finnes et alternativ.  

Vekt

Fettceller produserer inflammatoriske molekyler (på fagspråk kalt adipokiner). De utløser et inflammatorisk respons. Det betyr at når vekten din økes, stiger også inflammasjonsnivået, noe som forklarer hvorfor noen studier har vist at graden av psoriasis er nært forbundet til kroppsvekt. Et studie fra 2009 viste at hver økning av BMI-enheter var assosiert med en 9% stigning i risikoen for at en person fikk psoriasis, og en 7% større risiko for en økt alvorlighetsgrad av psoriasis.

Hold vekten din på et sunt nivå for å unngå nye utbrudd eller forverring. Dette vil ikke bare hjelpe deg med å holde din psoriasis under kontroll, men vil også redusere risikoen for en rekke andre sykdommer, inklusivt hjerte-karsykdommer og diabetes, som har vist seg å være mer hyppig hos personer med psoriasis.

Hvis du opplever at det er vanskelig å få vekten din under kontroll, kan du med fordel kontakte fastlegen din for å høre hvilke tilbud som er til rådighet innenfor sunnhetsfremmende tiltak.

Infeksjoner

Infeksjoner påvirker og stresser immunsystemet, som dessverre kan medvirke til en forverring av psoriasis. Streptokokkinfeksjoner (halsbetennelse) er særlig assosiert med guttat psoriasis - halsbetennelse er faktisk ofte en av de primære triggerne for psoriasis’ debut hos barn.

Det betyr også at en oppblussing i sykdommen kan være et symptom på en ubehandlet halsbetennelse. Det kan derfor være en god idé å bli undersøkt av fastlegen din hvis du opplever en plutselig forverring, så du forsikrer deg om at du ikke har en uoppdaget infeksjon.

Når du har en autoimmun sykdom som psoriasis, er det viktig å gi kroppen din den kjærligheten, pleien og oppmerksomheten den behøver for å holde seg sunn og frisk. Sørg for å sette av tid til å slappe av og gire ned, og forsøk å komme av forbikjøringsfeltet hvis du føler at du holder på å bli nedkjørt.

Kilde: Wolk K, Mallbris L, Larsson P et al. Excessive body weight and smoking associates with a high risk of onset of plaque psoriasis. Acta Derm Venereol 2009; 89: 492–497

Forrige innlegg Neste innlegg