Tilbake til oversikt
Typiske problemområder ved psoriasis

Psoriasis manifesterer seg på forskjellige måter hos forskjellige mennesker, spesielt når det dreier seg om hvor på kroppen det oppstår utbrudd. Symptomene på psoriasis kan praktisk talt forekomme overalt på kroppen, men visse områder er mer utsatt enn andre.

Psoriasis i hodebunnen

Psoriasis i hodebunnen er veldig vanlig, og dukker for det meste opp omkring kanten av hårlinjen, som i pannen og bak ørene. Alvorlighetsgraden kan variere fra en relativt tynn belegning på et lite område til tykkere utbrudd over store deler av hodet. Grunnet håret kan det være vanskeligere å behandle psoriasis i hodebunnen enn det er på andre deler av kroppen, spesielt med kremer til utvortes bruk. Derfor er der mange leger og hudleger som ordinerer spesielle kremer til hodebunnen og sjampoer som egner seg til mennesker med psoriasis i hodebunnen.

Albuer og knær

Albuer og knær er helt vanlige problemområder ved psoriasis, som igjen varierer fra små flekker til belegg på hele området. I mer alvorlige tilfeller kan forekomsten av psoriasis på leddene resultere i smertefulle revner og blødninger. Heldigvis finnes det mange kremer og mykgjørende midler til utvortes bruk som er å få i håndkjøp. Disse kan fint kan brukes på de affiserte områdene sammen med en legeordinert behandling hvis det er nødvendig.

Hender og føtter

Når psoriasis oppstår på håndflatene eller på fotsålene, kan komplikasjonene være mer alvorlige enn på andre deler av kroppen. Dette skyldes at disse områdene er i konstant bevegelse og kontakt med andre objekter. Revner, rødme og hevelse er vanlige bivirkninger ved psoriasis på hendene og føttene. Mange hudleger anbefaler en kombinasjon af psoriasiskremer til utvortes bruk, herunder kulltjære, salisylsyre og kortikosteroider.

Overkroppen

Utbrudd av psoriasis på brystkassen, magen og den øverste og nederste delen av ryggen er veldig vanlig, og selv om det er lettere å skjule i det daglige, kan det fremdeles medføre et stort ubehag og ødelegge vedkommendes selvtillit. Det finnet et utvalg av kremer og gels til utvortes bruk som kan behandle betennelse på disse områdene, mens ordinerte legemidler og lette behandlinger kan gi lindring ved moderate til alvorlige tilfeller etter legens eller hudlegens anvisninger.

Ansiktet

Psoriasis i ansiktet kan være et av de mest pinefulle områdene. Et utbrudd i ansiktet kan forekomme, og omkring halvdelen av alle dem som lider av psoriasis vil oppleve dette på et tidspunkt. Det har en tendens til å oppstå inflammasjon i hårlinjen, på pannen, ved kjeven og mellom nesen og overleppen. Ettersom huden i ansiktet er mer følsom enn på andre steder på kroppen, er behandlingene mer kompliserte. Omhyggelig utvalgte kremer med lav styrke til utvortes bruk kan fås som håndkjøp, men de bør brukes sparsomt og med omhu. UV-lysbehandling og bestemte systemiske legemidler kan også gi lindring, hvis hudlegen din synes at det er nødvendig.

 

Forrige innlegg Neste innlegg